Het Avondland

We kunnen het blijkbaar niet laten; het is een ei zo na natuurlijke reflex geworden. Als Elon Musk gewone burgers de ruimte instuurt die met nieuwe hoogtechnologische pakken – ze zien er tien keer simpeler uit dan vroeger - een ruimtewandeling maken, is de Europese reflex: moeten we dat niet verbieden? Want burgers en bedrijven die ondernemen, en dan nog in de ruimte, dat is in Europa niet toegelaten en ook bij voorbaat verdacht en dus ongewenst. Want misschien verdienen die bedrijven daar achteraf wel geld mee. En ook dat vinden we verschrikkelijk.

Lees het hele artikel

Omdat het oog ook wat wil

Het is de schuld van Doorbraak-collega en Duitslandkenner Dirk Rochtus: hij was de eerste die mij op haar bestaan heeft gewezen. En ik raak er sindsdien nauwelijks op uitgekeken. De manier waarop Sahra Wagenknecht haar nieuwe partij in de Duitse electorale markt heeft gezet door nauwgezet van zichzelf een icoon te maken, dat is zo hyper-professioneel, zo uitgekiend, zo goed gedaan, zo juist en zo consequent. Dat is fantastisch.

Lees het hele artikel

De omroep die niemand wil

Ze hebben het op de Reyerslaan zelf gezegd: ze imiteren er slechte films. En deze keer moeten we ze helemaal gelijk geven: wat een zootje toch! Op het moment dat wij dit schrijven zijn er al twee open brieven, één gelekte mail en nog wat vakbondscommunicatie over het ontslag van twee omroepbazen. Zelfs De Morgen vindt die open brieven - er waren er in de voorbije maanden nog, telkens over de interne gang van zaken - een kwalijke gewoonte worden. In al die mededelingen zitten bovendien bizarre gedachtenkronkels.

Lees het hele artikel

Koeien en waarheden

Het is mijn wijze grootvader die me dat heeft meegegeven. Geboren in 1890, tot zijn twaalfde naar school geweest, maar gezegend met veel kritische zin. Hij schonk me als kind wijsheden die ik achteraf goed heb kunnen gebruiken. De belangrijkste was en is zonder twijfel dat je de waarheid nooit mag verwarren met de mening van de meerderheid.

Lees het hele artikel

Het onstuitbare optimisme van de VLD

Er zijn veel liberalen in Vlaanderen, maar die hebben een probleem: ze zitten zonder partij. En nog erger: dat blijft zo. En dat is heel jammer. Ook van de nieuwe voorzitter van Open VLD valt niets te verwachten, maar daar kan hij of zij niets aan doen. Zelfs als zij of hij een heus plan zou hebben om de partij weer op de kaart te zetten.

Lees het hele artikel

Jodenhaat

Ik heb het geleerd in de coulissen van de Wetstraat: zodra het over het Midden-Oosten gaat worden gematigde en milde politici met Joodse wortels andere mensen: radicaal, luid, bikkelhard en totaal ongevoelig voor de andere kant.

Lees het hele artikel

Conner heeft gelijk

In de memoires die ik nooit zal schrijven kunt u een passage over Steve Stevaert lezen. De betreurde socialist – toen op het toppunt van zijn macht als partijvoorzitter – vond het ergerlijk dat de overheid zo weinig te zeggen had over het onderwijs. Het katholiek onderwijs noemde hij een staat in de staat. Maar hij had, zei hij, een oplossing, een Stevaertiaanse: “We schaffen het gemeenschapsonderwijs af; daar zullen die japneuzen* niet goed van zijn.” Het is een doordenkertje…

Lees het hele artikel

De vaudeville van de senatoriale nutteloosheid

Johan Sanctorum heeft het u vorige week uitgebreid uit de doeken gedaan: de Senaat wordt nimmer afgeschaft. Ik denk dat hij ongelijk heeft. Ik heb bovendien enig begrip voor pessimisten, maar ik heb geen begrip voor gebrek aan optimisme: dat mogen we ons nageslacht niet aandoen.

Lees het hele artikel
1 van 52 pagina's Nieuwer Eerder