De VRT mag zwijgen

Een van de dingen die ik door de jaren heen heb geleerd is dat er in de politiek over waardigheid wordt gesproken als er geen andere argumenten overblijven. Waardigheid is de tweelingzus van populisme: wie niet meer weet wat gezegd, kan daar altijd op terugvallen. Het betekent niets, maar het maakt enige indruk.

Lees het hele artikel

Ampe vs de Macht

Het is vaak simpel. Er is een Stemtest van de Vlaamse openbare omroep maar die blijkt beperkt tot the powers that be. In een samenleving als de onze moet je dat dan uitgelegd krijgen. Zeker als blijkt dat andere stemtesten van andere media wél verder gaan dan alleen maar die powers that be. En dus moet de omroep per se bewijzen dat er voor die beperking goede redenen zijn.

Lees het hele artikel

De Tafel van Gert

Journalisten zijn slechte verliezers. Als elk medium hetzelfde interview wil en één omroep gaat ermee lopen, dan wordt fair play opgegeven en spelen alleen corporatisme en eigenbelang. Journalistieke beoordeling wordt dan met ontstellend gemak gebaseerd op clichés en vooral valse aannames.

Lees het hele artikel

Arme Melissa

Met Conner wonnen we aanhang; zonder Conner verloren we er. En dus moet het weer over Conner gaan. Want zolang we het over Conner hebben, kunnen we zwijgen over de begroting en de staatsschuld. Het is in drie zinnen de communicatiestrategie van Vooruit die perfect lijkt te werken.

Lees het hele artikel

De stille herverkaveling

In de politiek zijn er wijsheden en waarheden die iedereen aanvaardt maar waarover misschien eens moet worden nagedacht. Eén ervan is dat vóór de verkiezingen zoveel mogelijk de verschillen tussen partijen moeten worden naar voren gebracht. Nadien moet men op zoek gaan naar zoveel mogelijk gelijkenissen en overeenkomsten, om daarmee finaal te regeren.

Lees het hele artikel

Alleen Kathleen Cools gelooft dat

Ook bij de VRT wordt volop ChatGPT ingezet. Wie aan die intelligente zoekmachine vraagt wat een CEO moet zeggen als hij na fouten wel excuses wil aanbieden, maar voor de rest geen vin wil verroeren, krijgt binnenkort allicht het Terzake-interview van Kathleen Cools met Frederik Delaplace voorgeschoteld. Zoals bij ChatGTP was ook dat net niet echt.

Lees het hele artikel

De vertrutting van de samenleving

Als de discussie over het stemrecht van zestien- en zeventienjarigen iets heeft duidelijk gemaakt, dan is het wel dat jongeren blijkbaar watjes zijn. Want, ter herinnering, ze mochten eerst Europees gaan stemmen en nu moeten ze. Maar meteen werden we overspoeld door een lawine aan infantiel gezemel.

Lees het hele artikel

Overpeinzingen van een misdienaar

Ik weet het nog goed. Ik was zeventien, zat in de godsdienstles maar was niet aan het luisteren. En plots, van het ene moment op het andere, was het zover: ik wist ineens zeker dat God niet bestond. Mijn Saulus-Paulus-moment, maar dan in de omgekeerde richting: ik besteeg mijn paard. Ik voelde me compleet bedrogen; ik was kwaad. Dat is intussen meer dan een halve eeuw geleden. Ik ben al lang niet meer boos, al zijn er nog altijd veel boze ex-katholieken – alsof we zonder de Kerk waren wie we zijn, al haar zonden ten spijt. God sta de ongenuanceerden bij.

Lees het hele artikel
1 van 49 pagina's Nieuwer Eerder