Is er iemand die dat allemaal gelooft?

Met hetzelfde kritiekloze en goedkoop gemak waarmee Sihame El Kaouakibi eerst is opgehemeld en heilig verklaard, wordt ze nu neergesabeld. Door een opvallend eensgezinde coalitie van media en politiek. Beiden hebben in deze dan ook tonnen boter op het hoofd.

Lees het hele artikel

Een domme gewoonte

Af en toe heb ik het voorrecht naar Wallonië te mogen gaan. Ik word er altijd buitengewoon hartelijk ontvangen. Vaak om er uit te leggen wat er in Vlaanderen leeft en hoe het zuiden dat misschien moet begrijpen. Ik sta er bekend als un N-VA, mais très raisonable. Het eerste klopt; het tweede is van horen zeggen.

Lees het hele artikel

Son phare ne dépasse pas Schaerbeeck

Een denkoefening. U hebt het voor het zeggen bij een krant, omroep, nieuwssite, … En u hebt weet van iemand die duizend euro heeft gestolen. Maar u hebt ook weet van iemand die tien miljoen euro heeft gestolen. Wie komt er dan bij u in het nieuws?

Lees het hele artikel

Minderheidskabinet

Dat moet je altijd doen, hoe moeilijk ook: proberen weten en zelfs kunnen uitleggen wat er écht aan de hand is. Het verschil tussen feiten en trends. Geschiedschrijving, maar dan à la minute. Of minstens het helikopterzicht. Het zal beslist niet altijd lukken, men zal er zelfs geregeld naast zitten, maar elke waarnemer moet dat minstens proberen. Zoals in het leger bij de groet aan de vlag: met steeds hernieuwde geestdrift.

Lees het hele artikel

Tijd voor Onbehagen*

Ik ben 38, zei hij, en al twaalf jaar treinbegeleider. Hij heeft nog niet zo lang geleden met succes de examens voor Eerste Treinbegeleider gedaan. Daardoor is hij sinds kort ook betrokken bij de opleiding van nieuwe collega’s. Hij gaat nóg examens doen; hij zou graag op de internationale treinen kunnen werken.

Lees het hele artikel

Bekentenis en betekenis

Vanaf vandaag is de Queen geschiedenis. Dat begon met kilometerslange rijen bij Westminster Hall. Mensen die twaalf uur en meer aanschoven om afscheid te nemen. Zoals bij Boudewijn in 1993. Dat is indrukwekkend en interessant.

Lees het hele artikel

Verzwegen nieuws

Natuurlijk is het groot nieuws, het einde van de eeuwige Queen. Iemand die Churchill, Truss en nog een dozijn eerste ministers heeft meegemaakt, als rots in de zeer aanwezige branding, dat is wel wat. En er is overvloedig archiefmateriaal. En al die – alleen de Roomse Kerk is op dat punt een te duchten concurrent – onovertroffen rituelen, gebruiken en regels bij de opvolging, ik zie dat graag. En ik adoreer het posh English van de Queen: het is in zeventig jaar nauwelijks veranderd; ook dat is een baken. En haar opvolger spreekt nog chiquer, kan bovendien beter speechen. En al die familiedrama’s, koningsdrama’s, kostuumdrama’s. Heerlijk!

Lees het hele artikel

Valsisme

‘Alle kerncentrales zijn open en de prijs is nog nooit zo hoog geweest. Of we die centrales dus openhouden of niet, het doet er niet toe.’ Een citaat. Van Conner Rousseau, van Alexander De Croo en van de talloze kranten- en mediacommentatoren die elkaar driftig kopiëren. Het is valsisme van de zuiverste soort.

Lees het hele artikel
11 van 49 pagina's Nieuwer Eerder