Tijdgeest

In De Morgen staat er elke zaterdag een boeiend stukje waarin een boekhandelaar gevraagd wordt welke boeken het goed of niet goed doen, en of hij een idee heeft waarom. Vorig weekend was dat in Mechelen.

Lees het hele artikel

Het dorp

Het zal geen toeval zijn: in de Germaanse talen is het woord dorp (met al zijn varianten) één van de oudste woorden. Het sloeg oorspronkelijk op één huis, later op een paar huizen, nog later op nog veel meer huizen. Maar altijd was het een woord met een thuisgevoel.

Lees het hele artikel

Om het af te leren

Nog eentje. Veel korter dan de vorige. Een laatste. Om het af te leren. En in een column moet je altijd stevig binnenkomen. Komt ie…

Lees het hele artikel

Ik niet

Ik maak me geen illusies. Winnen doe je hier nooit. Wat volgt zal worden genegeerd, weggelachen, … Mijn grote voordeel is dat ik volstrekt ongevoelig ben geworden voor wat men over mij zegt of schrijft. En dus gebruik ik maar mijn eigen Doorbraakcolumn voor een paar ‘ins en outs’ – u zal zien dat die er zijn. En schrijven is leuk.

Lees het hele artikel

Verboden te verbieden

Binnenkort mogen zestien- en zeventienjarigen wel stemmen, maar als ze betrapt worden met een glas port of Martini worden ze gestraft. Dat laatste komt uit een plan van Frank Vandenbroucke, die de strijd tegen alcohol wil opvoeren. En uiteraard – het past helemaal in de geest van de tijd – komt daar een resem verboden aan te pas.

Lees het hele artikel

Taalstrijd

Het hing boven het bord in het vijfde studiejaar: Er is geen andere keuze, ABN is de leuze. Het had puntiger gekund, maar het was de huisvlijt van meester Rijckaert. We spraken toen allemaal dialect, en in de klas schoon Vlaams. Meester Rijckaert maakte daar begin jaren zestig ABN van; ook op de koer, zeg liever ‘speelplaats’, zei hij. En we deden dat.

Lees het hele artikel

De kracht van de werkelijkheid

Er zijn in de politiek van die opvallende vaste altijd weerkerende scenario’s. Eén ervan is dat Bart De Wever een interview geeft en daarin één opvallende gedachte formuleert. Daarna komen er steevast vanuit andere partijen én uit de vaderlandse media (dat is vaak één en hetzelfde) allerlei wilde en totaal overtrokken reacties. Minstens twee, soms zelfs drie weken lang. Daarna is het gewoon wachten op een nieuwe quote.

Lees het hele artikel

Drie miljoen desinformatie

Twee miljoen subsidie van de Vlaamse Regering voor Het Verhaal van Vlaanderen! Vooruit en Groen zijn daarover diep verontwaardigd: ‘Wat kan je voor zorg, kinderopvang of onderwijs al niet doen met twee miljoen?’ Dat is natuurlijk altijd een beetje waar. Bovendien kan je van de VRT verwachten dat ze een corebusiness-programma zelf betalen. Of dient het VRT-belastinggeld alleen om BV-contracten te betalen?

Lees het hele artikel
11 van 52 pagina's Nieuwer Eerder