Bakens

Paul Magnette is op zijn Vlaams gezegd ne klasbak. Feiten zijn feiten. Hij gebruikt de politieke luwte - gevolg van de Coronacrisis – om oplossingen te zoeken voor ons grootste groot probleem: het land dat vierkant draait.

Lees het hele artikel

Voortgezet Onbegrip

Het is maar wat je ‘normaal’ vindt. Als het goed gaat komen de daders van de terreuraanslagen van 22 maart 2016 in de loop van 2021 voor de rechter. Het kan ook 2022 zijn, lees ik. Wat we van de week meemaken is maar het voorspel.

Lees het hele artikel

Ontdekking aan de Reyerslaan: de publieke opdracht!

Bij de VRT krijgen ze een nieuwe directeur. De directie Publieke Opdracht. De onvolprezen Raad van Bestuur heeft dat goedgekeurd. Ze hebben daar al flink wat directeurs, maar duw een beetje, er kan er eentje bij. De openbare omroep blijft, ondanks zogenaamd draconische besparingen, goed in de slappe was zitten. En u weet: een directeur komt nooit alleen. Hij/zij krijgt altijd ook een staf. Zoals een bisschop: zonder staf bestaat die niet. Of zoals in een Mexicaans leger.

Lees het hele artikel

Falende staat

There’s a small choice in rotten apples, schreef Shakespeare. Dat ging over een man die de keuze had tussen een huwelijk met een lelijke vrouw of een publieke geseling. Maar zoals altijd bij de beste schrijver ooit, is er ook een spreekwoordelijke betekenis voor ruimer gebruik. Door een Doorbraakcolumnist bijvoorbeeld. Want waarover moet je schrijven als je het gevoel krijgt tussen die appels te zwemmen als in een ballenbad?

Lees het hele artikel

Migratiekost

Het zal zonder twijfel geheel en al toeval zijn, maar uitgerekend op de dag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen kwam ook de studie van de Nationale Bank (NBB) over de kostprijs van de migratie op de proppen. De dag dus dat er – hou u vast - niet één viroloog op de televisie kwam. Anders gezegd: zonder corona en zonder Trump hield dit ons dagenlang bezig. Het illustreert het relatief belang der dingen.

Lees het hele artikel

Verwarring

Als je van een stuk papier van één millimeter dik een toren wil maken van één kilometer hoog, dan hoef je dat maar 20 keer te vouwen. Om maar te zeggen dat het rap gebeurd kan zijn. Het is een mooi visueel voorbeeld van exponentiële groei. En bij een virus gaat dat, als we niets doen, nóg sneller.

Lees het hele artikel

Ne goeien uitleg

Een minister van staat met ervaring in de advocatuur heeft mij ooit gezegd dat wie bij overspel op heterdaad wordt betrapt, maar best totaal kan ontkennen. Dat ik mij naakt in de kleerkast bevond is geheel en al toeval, zoiets. (De staatsman zelf koos voor een wat directer taalgebruik…) Niemand gaat dat geloven, merkte ik op. De eerste dag niet, zei hij. Maar als je dat volhoudt, is er misschien de tweede dag al één iemand die dat wél gelooft. En de derde dag, twee. Enzovoort. De rechter neemt dat toch nooit aan, probeerde ik nog. Bwa, overschat de rechter niet, was het antwoord – hij had familie in de magistratuur. Maar bovendien, zei hij, wa moette anders gaan zeggen?

Lees het hele artikel

Het probleem van de oppositie

Niets nieuws onder de zon. Euforie bij een nieuwe regering (zeker als het allemaal zo lang heeft geduurd) is normaal. De nieuwbakken premier kan zelfs op onmetelijke mediatieke midlheid rekenen als hij de eigen onkunde etaleert op het moment – Is dat hier ne kleutertuin of zo? – dat hij de oppositie… onkunde verwijt. Ca passe. Maar niet getreurd: elke conclusie over succes of over mislukking is volstrekt voorbarig.

Lees het hele artikel
19 van 47 pagina's Nieuwer Eerder