Schone schijn

Zouden ze daar nog altijd hele dagen Netflix kijken? Of raken contact tracers ook dat uiteindelijk beu? En wat komt er dan in de plaats? En hoeveel contacten worden er gemiddeld elke dag opgespoord? En vooral: haalt dat iets uit? Hoeveel doden scheelt dat? Ik weet het niet, en ik vind daar ook niets over in onze media, en ik heb met ijver gezocht.

Lees het hele artikel

Bekentenissen van een reactionair

Toen ik begin jaren tachtig als journalist bij de openbare omroep begon, werd het ons ettelijke keren diets gemaakt: een journalist stelt, als daar ook maar enige aanleiding of reden voor is, over alles vragen. Er waren twee uitzonderingen. Je moest geen onnozele vragen stellen over behoorlijk evidente dingen: leven we nu op een platte schijf of op een bol? Én – voor sommigen al een stuk minder evident – ons uitgangspunt moest zijn dat de democratie een superieure staatsvorm was. (Dat hadden ze toen bij de BRT gekopieerd uit de statuten van de BBC.) Maar voor de rest: ogen en oren open, de open geest, twijfel als grondhouding, ook kijken naar de andere kant van de medaille.

Lees het hele artikel

Het verschil

Het Terzake-debat van donderdagavond heeft duidelijk gemaakt dat er een groot verschil is tussen iemand met veel ambitie die veel weet over virussen, en iemand die weet waarover het gaat. Dat is de samenvatting van het duel tussen Jean-Marie Dedecker en Marc Van Ranst.

Lees het hele artikel

Vlaanderen Vakantieland

Als iemand u komt zeggen dat X bij Y iets gekocht heeft, maar drie-vier keer te veel heeft betaald, wat denkt u dan? Juist. X is een onnozele hals of kan althans niet echt verdacht worden van veel kennis van zaken. En Y is een zwendelaar oftewel een bedrieger.

Lees het hele artikel

Dienstmededeling

Een lockdown dus. Dat is wat ons te wachten staat. Zoals gebruikelijk kondigen de Vlaamse media de beslissingen aan. Het Overlegcomité mag die dan bevestigen. Wat dat betreft is er nauwelijks verschil tussen de regering De Croo en de regering Wilmès: de experts zijn een ongezien machtige lobbygroep (vooral door hun media-bekendheid en de ronduit slaafse houding van de Vlaamse media). Zij, de experts, en niemand anders, bepalen waar het met dit land naartoe moet.

Lees het hele artikel

Nederlandse les

Er zijn van die formats die ronduit geniaal zijn. Een ervan heb ik talloze keren schaamteloos gejat, zij het dat ik de uitvinder alle eer liet: de Huysentruytse les. Op het einde van SOS Piet kwam altijd dezelfde vraag: ‘En, Marjetje, wat hebben wij vandaag geleerd? Eén…?’ En dan moest Marjetje drie-vier puntjes in drie-vier woorden geven. Geniaal. Carl Devos kan dat, als het over politiek gaat, perfect: ‘Professor, wat hebben wij geleerd?’ Mijn eigen beste proffen konden ingewikkelde dingen ook aan de boeren uitleggen.

Lees het hele artikel

Eten van de VRT

Ik kijk nu meer tv dan vroeger, en ik ben fan geworden van Jeroen Meus. Ik zal het u besparen, maar ik kan wel honderd redenen geven waarom Dagelijkse Kost zo goed is. Om maar te zeggen: it’s nothing personal, it’s strictly business.

Lees het hele artikel

Geruchten

Staatssecretaris Sammy Mahdi is een eerbaar man. En ik schrijf dit zonder de minste zweem van ironie, laat staan sarcasme. Maar het is ook eerbare mensen niet verboden hun verstand te gebruiken. Wie meedraait in ’s lands bestuur en dat goed wil doen, heeft overigens geen andere keuze.

Lees het hele artikel
19 van 49 pagina's Nieuwer Eerder