Tijd voor Churchill

Hoe meer ik de laatste tijd naar de wereld kijk, hoe meer gelijkenis ik zie met de vooroorlogse wereld. Hoe meer ik ook bij mijn oude liefde, Winston Churchill, uitkom. Hoe hij in de jaren dertig voortdurend en met groot oratorisch talent waarschuwde voor het oorlogsgevaar, opriep tot weerbaarheid, maar toch niet werd gehoord: dat is tegelijk tragisch en indrukwekkend om lezen.

Lees het hele artikel

Meer Musk

Wat Elon Musk over de economische en politieke toestand van Duitsland heeft gezegd [link Rochtus - https://doorbraak.be/elon-musk-zet-met-zijn-opiniestuk-pro-afd-die-welt-op-haar-kop] is raak. Het lijkt wel alsof ook Musk naar de Canvasserie van Jan Leyers heeft gekeken. Musk mag dat ook zeggen; hij mag de Duitsers zelfs aanraden te stemmen voor de Alternative für Deutschland, de AfD. Dat hij daarmee de Duitse media in rep en roer zet is net goed. Dat hij daarmee ook de Duitse politieke partijen dwingt tot een repliek is nog veel beter.

Lees het hele artikel

Vlaams hokjesdenken

Toen ik op X vorige vrijdag na De Afspraak liet weten dat ik mij moest inhouden of ik werd fan van Patrick Janssens, toen gebeurde het weer. Een stroom reacties, samen te vatten in twee mij zeer bekende zinnen: ‘Eens socialist, altijd socialist’ en ‘Gij zijt nooit nen echte Vlaming geweest’. Het is de enge kant van X. Ware het niet dat daar ook vaak originele inzichten te vinden zijn, ik was er al lang vertrokken. Ik neem die enge kant er maar bij; ik heb al een kleine 3000 lomperiken, viezeriken en dommeriken geblokkeerd.)

Lees het hele artikel

Laaouej gaat ons een plezier doen

Het gerucht gaat dat in het Brussels Gewest, waar de regeringsvorming totaal vastzit, PS-kopstuk Ahmed Laaouej in alle stilte werkt aan een radicaal-linkse meerderheid van PS, PTB en Ecolo. Een interessant perspectief ontvouwt zich.

Lees het hele artikel

Huiszoeking

In mijn gedroomde, gevreesde en ondenkbare memoires gaat het ook over de huiszoekingen die ik heb moeten meemaken. Niet bij mij thuis, maar bij collega’s uit de Kamer. De Kamervoorzitter moet daarbij zijn om erop toe te zien dat het gerecht zich niet in politieke zaken begint te verdiepen: het moet over strafbare feiten gaan, en over niets anders. Ik heb er in vijf jaar voorzitterschap vijf gedaan. Vier in Wallonië en één in Vlaanderen. Altijd ’s ochtends, heel vroeg

Lees het hele artikel

Bedrog in de Senaat

Toen oud-Kamervoorzitter Herman De Croo veertig jaar parlementslid was kondigde hij aan dat hij in de Kamer zou blijven tot zijn dood; daarna, zei hij, ging hij in de Senaat zetelen. Woorden die alles zeggen over onze Eerste Kamer en de dames en heren in de rode pluchen zetels, die zichzelf nog altijd de Hoge Vergadering noemen. Ook al gebeurt daar al tien jaar volstrekt niets meer. In de voorbije vijf jaar is er gemiddeld twintig uur per jaar plenair vergaderd, een halve werkweek dus op één héél jaar. Kostprijs? Net geen 45 miljoen.

Lees het hele artikel

Sancta Simplicitas

Ik weet het: vroeger was het nog veel erger. Maar dat was vroeger. Toen de wereld eenvoudig was: regina imperat et agricola laborat. Het was voor mijn generatie het allereerste Latijnse zinnetje, en het legde meteen het wereldbeeld vast: de koningin regeert en de boer werkt. Voilà. En het allereerste voorbeeldzinnetje uit de Latijnse spraakkunst (om voor altijd te onthouden dat de naamvallen van onderwerp en gezegde overeenkomen) was Locus est sanctus. Ook dat was het vaste wereldbeeld: deze plaats is heilig. En wij wisten heel goed waarover dat ging.

Lees het hele artikel

Ethiek

Toen ik nog veel contact had met Guy Peeters, toen bij de Socialistische Mutualiteiten en voorzitter van de VRT, heeft hij mij ooit eens twee boekjes gegeven van de Nederlandse professor Dunning. Een arts en sociaal-democraat die voorspelde dat binnen afzienbare tijd ongeveer alle medische problemen in de eerste plaats ethische problemen zouden worden. Toen: begin jaren 90. Binnen afzienbare tijd: nu.

Lees het hele artikel
2 van 55 pagina's Nieuwer Eerder