Wat heb je vandaag op school geleerd?

Zowel de VRT als De Standaard kwam met een reportage over Vlaamse onderwijsmensen die in een achterstandswijk in Birmingham herontdekken wat een school is. Een openbaring. Mocht u beide verslagen gemist hebben, laat u alsnog overdonderen. U zult zien hoe de baas van een Vlaams expertise-centrum naar buiten komt en zegt: ‘Wauw! Hier zou ik graag lesgeven!’

Lees het hele artikel

Vlaamse meerderheid

‘Wie van u wil Vivaldi 2?’ Het is een vraag in De Zevende Dag bij een gesprek tussen de Vlaamse Vivaldivoorzitters. ‘Wie dat wil moet zijn hand opsteken...’ Niemand steekt zijn hand op. Als de vraag nog eens wordt herhaald, steekt alleen de voorzitster van Groen haar hand op. Het siert haar: ze is tenminste duidelijk. De anderen vinden de vraag ‘veel te ongenuanceerd’.

Lees het hele artikel

Acid? Dat is Eddy Wally

Nee, ik ga het niet hebben over Acid. Maar toch, één ding: verstaat u wat die man zegt? Ik bedoel: als u hem hoort spreken, begrijpt u dan wat hij zegt? Ik niet. Ook niet als ik nog eens luister en de tv wat harder zet. Ik ben beslist niet de maat van alle dingen, maar het kan niet dat ik de enige ben. Het is mij een raadsel waarom de wereldberoemde You Tuber nergens ondertitels kreeg.

Lees het hele artikel

Mijmering

Natuurlijk is Tom Meeuws geen racist. Ondanks alle kwalijke gazettenpraat. Meeuws is gewoon vuilgebekt. Zoals de volksmond, met zijn grappen en grollen op en over het randje. Eeuwen literatuur staan bol van dat soort dingen. Staan vol vooroordelen ook. (Er zijn geleerde boeken geschreven over het nut van onze evolutionair ontstane vooroordelen. Ze dienen om voorzichtig te leren omgaan met het onbekende.)

Lees het hele artikel

Tom Waes

De toekomst voorspellen in het geval van de VRT is niet zo moeilijk. Vier weken geleden stond hier (https://doorbraak.be/beschaafd-amusement) wat u bij de verkiezingen op de staatstelevisie kon verwachten. ‘Je kunt er overigens donder op zeggen dat onze Vlaamse openbare omroep een verkiezingsprogramma zal maken met in de hoofdrol Niels Destadsbader. En mocht deze eminente mediafiguur alsnog te licht worden bevonden, dan komt er iets met Tom Waes.’

Lees het hele artikel

Het feest van de hypocrisie

‘Nadenken over Europa zal pas mogen als het te laat zal zijn.’ Het is wat ik bijna veertig jaar geleden heb gekopieerd uit de Terzijde-rubriek van Vrij Nederland. En rond dezelfde tijd las ik daar ook: ‘Ooit een Europeaan ontmoet die dacht dat Europa in zijn eigen land lag?’ Die twee simpele maar geniale zinnetjes vatten de essentie van het acute Europese probleem van, onder meer, de boeren. Tegelijk vertolken die boeren een veel breder ongenoegen. Over Europa.

Lees het hele artikel

Rien ne va plus

Pol Sonneville heeft er op Doorbraak een ijzersterke column over geschreven. De vraag namelijk waarom wat Het Laatste Nieuws heeft geschreven over hoe een medisch-logistiek miljoenencontract is weggehaald van het ene bedrijf (Medista) en met hulp en welwillendheid van de administratie en het kabinet Vandenbroucke is toegekend aan een ander bedrijf (Movianto), waarom dat bij andere media niet de minste indruk maakt. Sonneville wijst erop dat toen Het Nieuwsblad schreef dat Theo Francken in een bloembak had gewaterd, dat in geen tijd terug te vinden was op alle sites en in alle kranten.

Lees het hele artikel

Raoul is een marxist

Wie wil weten wat het verschil is tussen journalistiek en amusement moet De Afspraak van vorige vrijdag bekijken en een interview in De Tijd van de dag erna. Twee keer speelt Raoul Hedebouw van de PVDA de hoofdrol. Twee keer is de hatelijke leugen van Hedebouw dat Colruyt 0,27 procent belasting zou betalen de aanleiding. In de krant wordt hij daarover ondervraagd; op televisie wordt er vooral veel gelachen. Maar oordeelt u vooral zelf: bij Doorbraak willen we dat zo.

Lees het hele artikel
2 van 49 pagina's Nieuwer Eerder