Nederlandse les

Er zijn van die formats die ronduit geniaal zijn. Een ervan heb ik talloze keren schaamteloos gejat, zij het dat ik de uitvinder alle eer liet: de Huysentruytse les. Op het einde van SOS Piet kwam altijd dezelfde vraag: ‘En, Marjetje, wat hebben wij vandaag geleerd? Eén…?’ En dan moest Marjetje drie-vier puntjes in drie-vier woorden geven. Geniaal. Carl Devos kan dat, als het over politiek gaat, perfect: ‘Professor, wat hebben wij geleerd?’ Mijn eigen beste proffen konden ingewikkelde dingen ook aan de boeren uitleggen.

Lees het hele artikel

Eten van de VRT

Ik kijk nu meer tv dan vroeger, en ik ben fan geworden van Jeroen Meus. Ik zal het u besparen, maar ik kan wel honderd redenen geven waarom Dagelijkse Kost zo goed is. Om maar te zeggen: it’s nothing personal, it’s strictly business.

Lees het hele artikel

Geruchten

Staatssecretaris Sammy Mahdi is een eerbaar man. En ik schrijf dit zonder de minste zweem van ironie, laat staan sarcasme. Maar het is ook eerbare mensen niet verboden hun verstand te gebruiken. Wie meedraait in ’s lands bestuur en dat goed wil doen, heeft overigens geen andere keuze.

Lees het hele artikel

Worst van de VRT

Het is bekend: er is een universitair onderzoek gevoerd naar de onpartijdigheid van de Vlaamse Openbare Omroep, en er is niets aan de hand, op wat neuzelende op- en aanmerkingen na, diep verborgen in het honderd bladzijden dikke rapport. Dat was voorspelbaar.

Lees het hele artikel

Onpartijdigheid

Meten is weten. Maar het is niet verboden te meten én zijn verstand te gebruiken, voor zo ver voorradig. Dat is wat ik dacht na het lezen van het onpartijdigheidsrapport over VRT NWS. 104 bladzijden lang, maar u hoeft die echt niet te lezen: er valt niets te vernemen. De conclusie is dat er geen probleem is. De onderzoekers (hoofdzakelijk van de VUB) vinden dat trouwens al lang. De VUB is bij de VRT de huisleverancier van goede rapporten. Als die proffen niet opletten, worden ook zij – zoals één van hun collega’s – directeur bij de omroep. In een Mexicaans leger is er plaats.

Lees het hele artikel

Van uw verslaggever in de Kamer

In de Kamer is er vaak politiek theater. Soms is dat amusant, soms zelfs spannend. Maar er is meer. Werk in de diepte. Waar geen hond op let. De Kamerleden zelf vaak ook niet. En dat is jammer, want het is vaak zeer de moeite. Dat laatste woord is op zijn plaats: ja, het duurt allemaal lang; je moet het uitzitten. Maar je leert wel veel: over waarover het gaat, en waarover het gaat bij nader toezien.

Lees het hele artikel

Ketters in De Zevende Dag

Ik heb niet de gewoonte en nog veel minder de reputatie de openbare omroep te hulp te komen. Maar nu er nogal wat kritiek komt omdat De Zevende Dag antivaxers aan het woord heeft gelaten, moet ik wel. Nu ze voor één keer doen wat ze moeten doen.

Lees het hele artikel

Een gemiste Afspraak

Er is een opvallende gelijkenis tussen de Vlaamse liberalen en onze virologen. Als je met de liberalen over de financiering van Sihame El Kaouakibi praat, of met de virologen over het aantal doden, is het antwoord krek hetzelfde: ja, maar wij tellen anders. 100.000 wordt dan in feite 50.000. En meestal stoppen dan de vragen, en worden we met zijn allen verondersteld begripvol de andere kant op te kijken. Zoals in De Afspraak van vorige vrijdag.

Lees het hele artikel
25 van 55 pagina's Nieuwer Eerder