Nieuw Sociaal Contract

Ik heb het vele keren gedaan voor de VRT: verkiezingsprogramma’s maken. Het eerste was de vinger op de zere plek leggen, proberen te bepalen waar de verkiezingen over gingen. Wanneer je dat doorhad, maakte het programma (bijna) zichzelf. Maar dat diagnostiseren met de vinger is niet eenvoudig.

Lees het hele artikel

Een uphill battle

Het is zo ver: Doorbraak zit al een kleine week in een nieuw jasje. Er is een vaste ploeg die beslagen op het ijs staat, er zijn ook nieuwe mensen die voor Doorbraak schrijven. Het is tijd voor de - jawel, komt ie - doorbraak. Al is er nog flink wat weg af te leggen. En het wordt een uphill battle.

Lees het hele artikel

Raar, en het doet zeer

Ik kreeg het van jongs af aan ingelepeld. Toen ik nog maar nauwelijks kon lezen zag ik het in verschillende talen op de toren staan: Nooit meer oorlog. Het is lange jaren meegegaan. Het werd een Leitmotiv. Bij de beoordeling van grote vraagstukken gaf die fundamentele ethische reflex altijd de doorslag.

Lees het hele artikel

Wir haben ein Problem

Het staat in koeien van letters op de site van Bild: Deutschland, wir haben ein Problem. De grootste krant van Duitsland trekt aan de alarmbel. De aanleiding is te vinden in eigen huis: twee journalisten van joodse origine hebben laten weten dat ze vertrekken omdat ze zich in Duitsland niet langer veilig voelen. Ze gaan verhuizen. Een andere Bild-journalist haalt zijn kind weg uit een crèche in Berlijn; zijn vrouw is joodse, hij vindt het risico te groot.

Lees het hele artikel

Naar de kloten

’t Geloof is naar de kloten, manneke, zei mijn grootvader altijd. En ’t geloof, dat was voor hem een paraplubegrip: kerk en staat waren in zijn hoofd niet helemaal gescheiden. Dat was toen niet uitzonderlijk. Hij was toen zo oud als ik nu. Ik doe mijn best om hem bijna zestig jaar later geen gelijk te moeten geven. Makkelijk is dat niet.

Lees het hele artikel

Het genie van de Reyerslaan

Je sais qu’on fait ce qu’on peut. Mais il y a la manière. Een van mijn lievelingszinnetjes bij Brel. Het is wat ik dacht toen ik de baas van de VRT las in De Standaard. Frederik Delaplace vraagt, zoals ongeveer al zijn voorgangers, meer geld, maar wijst elke op- en aanmerking over de openbare omroep met zeer goedkope tournures van de hand.

Lees het hele artikel

Niets nieuws

Macht is een raar ding. Weinig mensen kunnen daar fatsoenlijk mee omgaan. Machtswellust bestaat. Als media hun werk doen, kunnen ze een dammetje opwerpen tegen machtsmisbruik. Het is de essentie van het Connerverhaal: hij was eerst de chouchou van de media, nu is hij de speelbal.

Lees het hele artikel

Hooggeplaatsten

Ik weet niet wat het ergste is: de vermeende racistische uitspraken van Conner Rousseau in dat café in Sint-Niklaas of wat zijn raadslieden daarmee hebben gedaan. Bovendien, en Rousseau kan daar niets aan doen, zijn er opvallende parallellen met de in Godvergeten aangeklaagde kerkelijke toestanden. Twee keer lijkt er sprake van geheime machten en krachten die belangrijke beslissingen sturen. Dat ondermijnt het geloof in de rechtstaat, in de democratie. En God weet hoe erg dat is.

Lees het hele artikel
4 van 49 pagina's Nieuwer Eerder