Colloque singulier? De andere tijden zijn al begonnen!

Een van de stichters van The Economist heeft in het midden van de 19e eeuw geschreven dat een monarchie die haar rol wil spelen grote behoefte heeft aan mystiek. Het is dankzij die mystiek dat royals bij ‘onderdanen’ respect afdwingen. Het mag...

Lees het hele artikel

Wie begrijpt die mensen nog?

Alle politieke partijen zeggen in wezen hetzelfde: ze willen zoveel mogelijk geluk voor zoveel mogelijk mensen. En het politieke debat is niets anders dan de discussie over de weg naar dat geluk.

Lees het hele artikel

Goede Wouter,

De baas van Woestijnvis is in Vlaanderen veel geoorloofd. Maar ook voor hem geldt het aloude spreekwoord: wie kaatst moet de bal verwachten. En dat mag zelfs een effectbal zijn. Een beetje sportman heeft daar geen moeite mee.

Lees het hele artikel

Oude vormen en gedachten

Dit was de laatste column die ik als hoofdredacteur heb geschreven op www.deredactie.be. Toeval of niet, na enige schampere woorden over Caroline Gennez kwam er een reglement van toenmalig algemeen hoofdredacteur Pieter Knapen waardoor het...

Lees het hele artikel

En nu serieus...

Dit zijn voor mij de zoveelste verkiezingen die ik als journalist van heel dichtbij volg. En het zal wel een afwijking zijn, maar blijft het eindeloos boeien. Wat wil zeggen dat er geen sprake is van een déjà vu. Integendeel. Veel jamais vus!

Lees het hele artikel

Staatshervorming

Het klopt wat Terzake gisteren heeft opgemerkt: in het Groot Debat was de staatshervorming helemaal afwezig. En dat is in meer dan één opzicht merkwaardig.

Lees het hele artikel

Politiek is een vak

Vorige week voor de tweede keer prof. dr. Christine Van Broeckhoven ontmoet. En ik moet het haar toegeven: ze blijft verrassen. Dat is zelfs zodanig waar dat ik een half uur lang professioneel niet meer wist van welk hout pijlen maken.

Lees het hele artikel

Rapporten

Ik heb me altijd gelukkig geprezen dat ik maar voor de televisie werkte. Of voor de radio, in de tijd. Want nog altijd, als ik de krant lees, dan vind ik die hoeveelheid tekst die mijn collega’s produceren zeer bewonderenswaardig...

Lees het hele artikel
42 van 43 pagina's Nieuwer Eerder