Cum Laude

‘I passed an exam.’ Dat was het antwoord van één van de vice-voorzitters van de Chinese Communistische Partij, toen ik hem vroeg hoe hij zo ver was geraakt. Via dat examen, zei hij, proberen we de allerbeste mensen te vinden om ons land te leiden. Voor verschillende functies en verantwoordelijkheden. Hij was eerst lokaal begonnen, en dan opgeklommen. Voor hij ondervoorzitter werd, was hij ambassadeur in Washington.

Lees het hele artikel

Ik ga toch

Dave Sinardet heeft in De Morgen van vorige zaterdag helemaal gelijk. Anders dan de volgens sommigen nogal ijdele professor zelf maal ik inderdaad volstrekt niets om mijn imago. Ik heb al wie mij dierbaar is er al langer van overtuigd dat dat er ook niet toe doet. Ik leen de titel van de autobiografie van de Nederlandse charmezanger Johnny Jordaan: Ze kunnen van me zeggen wat ze willen. Ook bij mijn overlijdensbericht zal het over graaien gaan. Ik kan daar best mee leven. De man of vrouw met de allerbeste reputatie is in fine niet minder dood. En zolang ik nog leef kan ik heus wel in de spiegel kijken.

Lees het hele artikel

Technisch onschuldig

Treinen die van A naar B rijden, en daar ook aankomen: dat is geen nieuws. Nieuws is de trein die van de sporen dendert. Daarom is nieuws bijna altijd slecht nieuws. De volksmond weet dat, en draait het om: geen nieuws is goed nieuws.

Lees het hele artikel

Taal voor armen van geest

Hou u vast. ‘Het Nederlands is een van de grofste talen ter wereld.’ Dat staat in Je mag ook niets meer zeggen van ene Mounir Samuel. Het minste wat je van hem kan zeggen is dat hij niet gebukt gaat onder zwaarmoedige bescheidenheid. Hij noemt zich ‘de man van de toekomst’. Zijn boekje is ‘dé blauwdruk voor het Nederlands van iedereen’, een ‘standaardwerk’, ‘verplichte lesstof’ voor ongeveer alle opleidingen.

Lees het hele artikel

Vlaming of Belg?

Het typeert onze openbare omroep: hij zorgt ervoor dat de vreugde op de Vlaamse feestdag niet té groot wordt. En vandaar op 11 juli op de nieuwssite van de VRT: Is de Vlaming een flamingant? Of willen we toch liever meer België? Bij nader toezien een stuk over een onderzoek van de VRT en De Standaard uit de lente van 2021; opgediept pour les besoins de la bonne cause.

Lees het hele artikel

En dan?

Wie er niet bij was, heeft iets gemist: de 11 juli-zitting van Pro Flandria, vorige woensdag in Affligem. Omwille van wat er is gezegd, én omwille van wat er niet is gezegd. Het laatste is minstens zo interessant als het eerste.

Lees het hele artikel

Cynisme

Wat blijkt uit onderzoek, zie ik ook rondom mij: almaar meer mensen keren zich af van de politiek. En van de media. Waar almaar minder plaats is voor maatschappelijk debat, en almaar meer voor opgefokte discussies. Zelfs een professionele Wetstraatrat als Carl Devos zegt in zijn wekelijks politiek commentaar in Het Laatste Nieuws dat hij het er moeilijk mee begint te krijgen: ‘De politiek was vreselijk om naar te kijken. Vreselijk om over te schrijven. Het cynisme is overdadig.’

Lees het hele artikel

Stemplicht

Ik zal toen zeker niet de enige zijn geweest, maar er was een tijd dat ik zeer gecharmeerd was van de Burgermanifesten van Guy Verhofstadt. Die waren nieuw, fris, uitdagend. Later bleek dat hij ze enkel had geschreven om stemmen te ronselen en niets van hun inhoud realiseerde – het begin van een liberale traditie. Maar dat is het oordeel achteraf en dat telt niet, heb ik geleerd in de onvergetelijke lessen Historische Kritiek van professor Prevenier: nooit oordelen over toen met wat je vandaag weet/denkt.

Lees het hele artikel
6 van 49 pagina's Nieuwer Eerder