Het genie van de Reyerslaan

Je sais qu’on fait ce qu’on peut. Mais il y a la manière. Een van mijn lievelingszinnetjes bij Brel. Het is wat ik dacht toen ik de baas van de VRT las in De Standaard. Frederik Delaplace vraagt, zoals ongeveer al zijn voorgangers, meer geld, maar wijst elke op- en aanmerking over de openbare omroep met zeer goedkope tournures van de hand.

Lees het hele artikel

Niets nieuws

Macht is een raar ding. Weinig mensen kunnen daar fatsoenlijk mee omgaan. Machtswellust bestaat. Als media hun werk doen, kunnen ze een dammetje opwerpen tegen machtsmisbruik. Het is de essentie van het Connerverhaal: hij was eerst de chouchou van de media, nu is hij de speelbal.

Lees het hele artikel

Hooggeplaatsten

Ik weet niet wat het ergste is: de vermeende racistische uitspraken van Conner Rousseau in dat café in Sint-Niklaas of wat zijn raadslieden daarmee hebben gedaan. Bovendien, en Rousseau kan daar niets aan doen, zijn er opvallende parallellen met de in Godvergeten aangeklaagde kerkelijke toestanden. Twee keer lijkt er sprake van geheime machten en krachten die belangrijke beslissingen sturen. Dat ondermijnt het geloof in de rechtstaat, in de democratie. En God weet hoe erg dat is.

Lees het hele artikel

Kletspraat: nu ook op Doorbraak

Johan Sanctorum is een collega, maar ook collega’s kunnen uit hun nek kletsen. En wie kaatst moet, sportief als we allemaal zijn, de bal verwachten. En ja, ik weet het, er is overal elders ook veel lulkoek. Ik lees elke dag vijf kranten, luister radio, kijk tv, en ik verzeker u: in al deze media wordt nogal wat afgezeverd.

Lees het hele artikel

Ode aan het iets

Het is een ijzeren regel: stukjesschrijvers moeten nooit vervolgverhalen schrijven. Ik ga het voor één keer toch doen. Omdat het moet. Op mijn Geilaard, buiten! van vorige week heb ik namelijk nogal veel reacties ontvangen. Waar ik ongeveer altijd hetzelfde bij dacht: zo heb ik dat absoluut niet bedoeld.

Lees het hele artikel

Geilaard, buiten!

Het moet 1966 geweest zijn. Ik was dertien. Zat in het tweede jaar Latijn-Griekse. Een kleine helft van onze leraren was priester. Niet meer in soutane, maar in clergy: een gewoon zwart of donkergrijs pak, wel met Romeinse boord. Een gevolg van het Vaticaans Concilie.

Lees het hele artikel

Just niks

In de politiek wordt de laatste tijd almaar meer energie gestoken met almaar minder resultaat. Want almaar meer mensen denken dat de politiek er eigenlijk ook niet toe doet. En dat je daar bijgevolg ook niet te veel aandacht moet aan schenken. Hoe treurig.

Lees het hele artikel

De kracht van traditie

Hij is gestorven op zijn zesentachtigste. Vader van een zeer trouwe vriend. Een historicus, vele jaren lang leraar geschiedenis. Een levende encyclopedie, een weetjesboek ook. Toen ik hem de allereerste keer ontmoette, dronken we een glaasje bubbels. Hij zei – helemaal terloops – dat het Verdrag van Versailles van 1919 ook over champagne ging. Want, zei hij, de wereldvrede is zeer belangrijk, maar champagne ook.

Lees het hele artikel
7 van 52 pagina's Nieuwer Eerder