Zwijgen

Het blijkt een wijsheid van Wittgenstein te zijn: waarover men niet kan spreken, moet men zwijgen. Ik kan mij daar iets bij voorstellen. Nogal veel eigenlijk. Interessanter is dat ook het omgekeerde waar is – Wittgenstein was een logicus: er bestaan dingen waarover men niet kan/mag zwijgen, waarover men moet spreken. Ook daarbij kan ik mij iets voorstellen.

Lees het hele artikel

Limieten

Het overkomt me nooit, maar het is gebeurd: ik zat tv te kijken en mijn gedachten dwaalden af naar de wiskundeles van meer dan vijftig jaar geleden. Over de limieten. Limieten, weet ik nog, zijn waarden die je wel kan berekenen maar nooit helemaal kan realiseren; je komt wel heel aardig in de buurt. Voor wie nog minder wiskundig talent heeft dan ik: als ik de afstand tussen mij en de muur telkens met de helft verklein zal ik nooit tegen de muur botsen, maar ik kom er wel vervaarlijk dichtbij.

Lees het hele artikel

Leve de werkelijkheid

Het was een opvallend moment. Geert Wilders in debat met Rob Jetten, boegbeeld van het links-liberale D66. Wilders heeft nagetrokken dat Jetten, minister van Klimaat in het demissionaire kabinet Rutte, in het voorbije jaar, geheel tegen Jettens eigen credo in, een flink aantal keer met het vliegtuig heeft gereisd. Jetten antwoordt dat hij de klimaattoeslag op zijn tickets met plezier en overtuiging heeft betaald. Wilders merkt op dat Jetten daar ook het geld voor heeft. En dat is het verschil, voegt hij toe, mijn partij wil dat iedereen nog kan vliegen.

Lees het hele artikel

Nieuw Sociaal Contract

Ik heb het vele keren gedaan voor de VRT: verkiezingsprogramma’s maken. Het eerste was de vinger op de zere plek leggen, proberen te bepalen waar de verkiezingen over gingen. Wanneer je dat doorhad, maakte het programma (bijna) zichzelf. Maar dat diagnostiseren met de vinger is niet eenvoudig.

Lees het hele artikel

Een uphill battle

Het is zo ver: Doorbraak zit al een kleine week in een nieuw jasje. Er is een vaste ploeg die beslagen op het ijs staat, er zijn ook nieuwe mensen die voor Doorbraak schrijven. Het is tijd voor de - jawel, komt ie - doorbraak. Al is er nog flink wat weg af te leggen. En het wordt een uphill battle.

Lees het hele artikel

Raar, en het doet zeer

Ik kreeg het van jongs af aan ingelepeld. Toen ik nog maar nauwelijks kon lezen zag ik het in verschillende talen op de toren staan: Nooit meer oorlog. Het is lange jaren meegegaan. Het werd een Leitmotiv. Bij de beoordeling van grote vraagstukken gaf die fundamentele ethische reflex altijd de doorslag.

Lees het hele artikel

Wir haben ein Problem

Het staat in koeien van letters op de site van Bild: Deutschland, wir haben ein Problem. De grootste krant van Duitsland trekt aan de alarmbel. De aanleiding is te vinden in eigen huis: twee journalisten van joodse origine hebben laten weten dat ze vertrekken omdat ze zich in Duitsland niet langer veilig voelen. Ze gaan verhuizen. Een andere Bild-journalist haalt zijn kind weg uit een crèche in Berlijn; zijn vrouw is joodse, hij vindt het risico te groot.

Lees het hele artikel

Naar de kloten

’t Geloof is naar de kloten, manneke, zei mijn grootvader altijd. En ’t geloof, dat was voor hem een paraplubegrip: kerk en staat waren in zijn hoofd niet helemaal gescheiden. Dat was toen niet uitzonderlijk. Hij was toen zo oud als ik nu. Ik doe mijn best om hem bijna zestig jaar later geen gelijk te moeten geven. Makkelijk is dat niet.

Lees het hele artikel
9 van 55 pagina's Nieuwer Eerder