Als de argumenten op zijn, loert Hitler altijd om de hoek

Goede Daniël,

Je hebt gelijk. De taal die we gebruiken is belangrijk. Daarom eerst wat Bart De Wever gezegd heeft in Terzake: “er zijn reële problemen met bepaalde bevolkingsgroepen, mensen van Noord-Afrikaanse afkomst, vooral de Marokkaanse gemeenschap en vooral Berbers.”

Hij heeft niet gezegd dat Marokkanen ‘een soort etnisch monopolie op straatoverlast’ hebben, zoals Diederik Samsom (PVDA) in 2011. Hij zei niet dat ze hun behoefte op straat doen, ze stelen of zich prostitueren zoals jij over de Roma in 2010.

Hij is ook nooit veroordeeld voor het collectief deporteren van zigeuners (jouw regering is daarvoor veroordeeld, en het ging over Gent…), en vroeg nooit in de Kamer om de onmiddellijke arrestatie van Abou Jahjah, zoals jouw vriend Verhofstadt.

Ik wil maar zeggen. De heisa van de laatste dagen staat op gespannen voet met wat de burgemeester van Antwerpen écht gezegd heeft. Er brak de voorbije dagen geen spontane pogrom uit tegen de Berbers; wel tegen De Wever zelf. Een wandeling wordt een fascistische mars; een brave uitspraak (braver dus dan die van sommige socialisten) wordt onversneden Vlaams Belang-discours. Voor de zoveelste keer associeer jij hem met de duisterste periodes in onze geschiedenis. Ik weet het: als argumenten tekortschieten, is Hitler altijd vlakbij.

Jij hebt de mond vol van ‘dialoog’ en ‘diversiteit’: dat betekent óók dat je een politieke tegenstrever niet moreel verdacht maakt via intentieprocessen. Geloof het of niet: ook de N-VA wil een inclusieve samenleving, waar mensen een betere toekomst kunnen uitbouwen voor zichzelf en hun kinderen.

Gent wordt bestuurd door de 2de beste burgemeester ter wereld en “allochtonen” bestaan er niet meer. En toch blijven er samenlevingsproblemen, zoals je ruiterlijk toegeeft. Meer zelfs: in de praktijk blijkt Gent een middelmatige of zelfs slechte leerling. In de Woonbarometer zijn Gent en Leuven de steden waar het meest wordt gediscrimineerd op de private huurmarkt. Op vlak van diversiteit bij het stadspersoneel scoort Gent onder het gemiddelde van de 13 centrumsteden.

Sowieso is de overheid vandaag nog niet echt een modelwerkgever. Uit de Herkomstmonitor van het Vlaamse departement Werk en Economie komt de publieke sector als één van de slechtste leerlingen qua jobs voor mensen van buitenlandse herkomst. Alleen bij de banken en de energiereuzen is hun aandeel in de loonmassa nog kleiner.

De Vlaamse overheid hanteert daarom een streefcijfer voor diversiteit. De weg is nog lang, maar dit jaar is het streefcijfer van 4% (met de N-VA!) wel gehaald en overtroffen. De nieuwe lat is door Liesbeth Homans op 10% gelegd: dat is ambitieus voor een partij die racisme een relatief probleem vindt. Bovendien is Vlaanderen de enige regio in België die deze streefcijfers hanteert, ook bij de federale overheid bestaan hier alsnog geen cijfers over.

Dat er een algemeen probleem is, is zonneklaar. Het antwoord van de socialisten is de voorbije 25 jaar altijd strengere antidiscriminatiewetgeving geweest, en ook in Gent is jouw antwoord nieuwe en strengere repressie. Hoewel… 14% van de Belgen leeft in gezinnen waar niet of nauwelijks gewerkt wordt, één van de slechtste prestaties van de Europese Unie. Misschien heeft dat meer met hoge lasten op arbeid en de vele inactiviteitsvallen te maken, dan met racisme?

Goede Daniël, ik weet dat je jouw politieke beweegredenen verheven vindt, en de onze verdorven. Maar je weet, in ben een Churchill-fan: “However beautiful the strategy, you should occasionally look at the results.”


Eerder

Ik niet

Ik maak me geen illusies. Winnen doe je hier nooit. Wat volgt zal worden genegeerd, weggelachen, … Mijn grote voordeel is dat ik volstrekt ongevoelig ben geworden voor wat men over mij zegt of schr...

Lees het hele artikel

Verboden te verbieden

Binnenkort mogen zestien- en zeventienjarigen wel stemmen, maar als ze betrapt worden met een glas port of Martini worden ze gestraft. Dat laatste komt uit een plan van Frank Vandenbroucke, die de ...

Lees het hele artikel

Taalstrijd

Het hing boven het bord in het vijfde studiejaar: Er is geen andere keuze, ABN is de leuze. Het had puntiger gekund, maar het was de huisvlijt van meester Rijckaert. We spraken toen allemaal dialec...

Lees het hele artikel

De kracht van de werkelijkheid

Er zijn in de politiek van die opvallende vaste altijd weerkerende scenario’s. Eén ervan is dat Bart De Wever een interview geeft en daarin één opvallende gedachte formuleert. Daarna komen er steev...

Lees het hele artikel