Arme Melissa

Met Conner wonnen we aanhang; zonder Conner verloren we er. En dus moet het weer over Conner gaan. Want zolang we het over Conner hebben, kunnen we zwijgen over de begroting en de staatsschuld. Het is in drie zinnen de communicatiestrategie van Vooruit die perfect lijkt te werken.

Het moet gezegd: er zitten bij de Vlaamse socialisten mensen die verstand hebben van verhalen en van spanningsopbouw. Want neen, Conner heeft natuurlijk niet tot op het laatste moment geaarzeld, getwijfeld en gepiekerd. Conner en zijn ploeg hebben alle tijd genomen om het verhaal zorgvuldig op te bouwen. En onze vaderlandse media gaan daar als onnozele kinderen in mee. De media horen tot de Conner Crew [link] schreef Pol Sonneville op Doorbraak.  

De Morgen doet daarin nog meer zijn best dan anderen. De krant beschrijft Conners lijden en last tijdens zijn barre tocht door de woestijn. Met een grote mooie foto van de getormenteerde penseur, de hand aan het vermoeide voorhoofd, de ogen geloken, verzonken in diepe gedachten over de redding van het volk in het algemeen en van de werkmens in het bijzonder. Beschreven wordt hoe hij drie keer per week beschaamd naar het station stapt, langs Het Hemelrijk, de plaats waar alle ellende is begonnen. Elke keer wordt hij herinnerd aan zijn misstap.

Met de slechte peilingen van Vooruit, wordt ons finaal meegedeeld, heeft zijn terugkeerbeslissing niets te maken. Wat de doorslag heeft gegeven is een jeugdkamp waar Conner begeleider was. Een verre evangelische toets kan nooit kwaad: Laat de kinderen tot Mij komen; want voor hen is het Koninkrijk Gods. King Connah.

Conner legt nu als lijstduwer zijn lot nederig in de handen van de kiezers, staat in elk commentaar. Ook dat is onderdeel van het verhaal waarvan elk woord waar is omdat het is verzonnen. Lijstduwers worden altijd verkozen op twee voorwaarden: als ze mediabelangstelling krijgen – vooral televisieoptredens tellen – en als ook de lijsttrekker heel goed scoort.  

Het is waarom Conner duwer is op de lijst van Freya Van den Bossche, en niet op die van Joris Vandenbroucke. Verwacht wordt dat Van den Bossche beter zal scoren dan Vandenbroucke. En op haar beurt is Van den Bossche dan toch maar trekker voor het Vlaams Parlement geworden  en niet, zoals eerst gezegd, voor de Kamer. Een zetel kost in het Vlaams Parlement minder stemmen dan in de Kamer. Ook die van de lijstduwer. En zeker is zeker.

Een pure kwestie van rekenen dus. En daar is, voor alle duidelijkheid, niets tegen. Maar dat geen enkele Wetstraatwatcher dat opmerkt is opvallend.  

Zeggen dat Conner stopt als hij niet verkozen is zoals zeggen dat de verkiezingen van 9 juni niet doorgaan als vóór die tijd de wereld vergaat. Het doet denken – ik heb dat talloze keren meegemaakt - aan parlementsleden van de meerderheid die weet hebben van een regeringsbeslissing voor die is bekendgemaakt. De verkozene gaat dan naar het spreekgestoelte en eist dreigend van de regering dat ze nu beslist. Het zijn de bekende vuile truken van de foor.

Want Conner zál verkozen zijn. Omdat hij hét gezicht is van Vooruit, omdat hij gewoon Vooruit is, en niet een nederige lijstduwer uit Oost-Vlaanderen. De campagnefoto’s van Vooruit zeggen het: alle kandidaten kijken de kiezers niet recht in de ogen; ze staren Leni Riefenstahl-gewijs naar de einder, en daar staat Conner.

Arme Melissa. Hoe meer ze zegt dat zij, en zij alleen, de voorzitter is van Vooruit, hoe minder ze dat blijkt te zijn.  Melissa Depraetere is dan ook het enig mogelijke foutje in het wonderverhaal over Conner. Melissa is in de Griekse mythologie de nimf die Zeus  grootbrengt. Conner is Zeus, is de oppergod. Het is begrijpelijk dat Melissa opkomt voor zichzelf, maar ze moet wel haar plaats kennen. En collateral damage, dat valt nu eenmaal niet te vermijden.

‘Het is vooral niet de bedoeling dat hij als kopstuk de nationale campagne mee zal trekken,’ zegt Melissa. ‘Dat is en blijft mijn taak.’ Er zijn glasheldere afspraken, laat Melissa nog weten. Afspraken over een low profile-campagne. Conner zal niet deelnemen aan nationale debatten, hij zal ook geen studio-interviews doen.  

Haar woorden waren nog niet koud of er kwam al een eerste aankondiging van een verkiezingsprogramma op VTM, mét Conner Rousseau, of wat had u gedacht. Er worden een aantal kopstukken – De Wever, De Croo, Van Grieken, De Sutter, Hedebouw, Mahdi - drie dagen lang in een kasteel bijeengebracht bij Eric Goens. ‘De opnames zijn al gestart,’ laat de zender een beetje cryptisch weten. Goens was dus ook deze keer de commisionaire van Conner.

Conner zelf had ondanks alle twijfel tot op het laatste moment al meteen na de aankondiging een nieuwe site klaar en een nieuw uitzendkanaal op Instagram. Op die site: veel Conner. Niet op die site? Vooruit. Op Instagram: ‘Elke dag wat foto’s, wat muziek en wat events.’ Een voorbeeld? ‘Niet wow geslapen, maar zin in vandaag. Koffie, lopen, douchen en op pad. Hopelijk hebben jullie een goede dag! Spannend. Xc.’ Echte inhoud, zeg maar.

In televisie-interviews op de markt van Sint-Niklaas doet Conner er geen doekjes om: ‘Ik ga focussen op mezelf.’

Doorbraak, 16 april 2024


Eerder

De VRT mag zwijgen

Een van de dingen die ik door de jaren heen heb geleerd is dat er in de politiek over waardigheid wordt gesproken als er geen andere argumenten overblijven. Waardigheid is de tweelingzus van populi...

Lees het hele artikel

Ampe vs de Macht

Het is vaak simpel. Er is een Stemtest van de Vlaamse openbare omroep maar die blijkt beperkt tot the powers that be. In een samenleving als de onze moet je dat dan uitgelegd krijgen. Zeker als bli...

Lees het hele artikel

De Tafel van Gert

Journalisten zijn slechte verliezers. Als elk medium hetzelfde interview wil en één omroep gaat ermee lopen, dan wordt fair play opgegeven en spelen alleen corporatisme en eigenbelang. Journalistie...

Lees het hele artikel

De stille herverkaveling

In de politiek zijn er wijsheden en waarheden die iedereen aanvaardt maar waarover misschien eens moet worden nagedacht. Eén ervan is dat vóór de verkiezingen zoveel mogelijk de verschillen tussen ...

Lees het hele artikel