Maandag 10 januari

Anders dan de president van Europa, kijk ik wél naar de Zevende Dag. En ik heb daar gisteren een buitengewoon verfrissend debat gezien tussen zogeheten burgers over de zogeheten onrustwekkende politieke toestand.

Ik hou deze week een actua-dagboek bij voor Nieuwe Feiten op Radio 1. Hier te beluisteren!

Anders dan de president van Europa, kijk ik wél naar de Zevende Dag. En ik heb daar gisteren een buitengewoon verfrissend debat gezien tussen zogeheten burgers over de zogeheten onrustwekkende politieke toestand.
Bleek namelijk dat deze burgers gezegend zijn met inzicht, koelbloedigheid en verstand.
Wie ook gekeken heeft, zal zich nu afvragen of ik dan de moedeloze, verontwaardigde acteur niet heb gezien? Natuurlijk, maar ook dat was interessant.
De man zei het overigens zelf: hij zei maar, zei ie, wat hij hoorde op café, en dat was wat in onze kranten staat: over politieke spelletjes, over amateurisme, over de kunst van het compromis die kennelijk naar de kloten is gegaan.
Dat laatste hoor je overigens ook uit de mond van zogeheten oude, wijze mannen. Mark Eyskens bijvoorbeeld. De man waarvan cd&v-vice-premier Vanackere publiek zegt dat hij - Eyskens - onmogelijk kan weten waarover het gaat, maar passons! Ook bij oude mannen is dat geen beletsel voor een ferme mening...
Terzijde. De slimste oude wijze man is zonder twijfel Louis Tobback. Bij hem geen gesakker over het naderende einde, maar heldere, koele analyse, en daar bovenop zelfs nieuwe gedachten.
Koele analyse en nieuwe gedachten die ik dus ook terugvond in de Zevende Dag bij de zogeheten burgers. Over hoe we vandaag de prijs betalen voor de scheve toestanden van vroeger, en hoe de compromissen van vroeger de toekomst van de komende generaties bedreigen.
En wat ook zo verfrissend was in de Zevende Dag, was het begrip van de burgers voor complexiteit. Heerlijk was dat! En dat allemaal op een grijze zondagochtend op televisie!
O... Ben ik nog vergeten. Ik maak van dit dagboek misbruik om u allen een gezond en gezoend 2011 te wensen. Ik hoop dat als ik u tegenkom, dat u dit jaar ool nog iets anders gaat zeggen dan ‘Volhouden’. Maar als het moet, dan moet het. Ik weet nu dat u weet waarom.


Eerder

Het Avondland

We kunnen het blijkbaar niet laten; het is een ei zo na natuurlijke reflex geworden. Als Elon Musk gewone burgers de ruimte instuurt die met nieuwe hoogtechnologische pakken – ze zien er tien keer ...

Lees het hele artikel

Omdat het oog ook wat wil

Het is de schuld van Doorbraak-collega en Duitslandkenner Dirk Rochtus: hij was de eerste die mij op haar bestaan heeft gewezen. En ik raak er sindsdien nauwelijks op uitgekeken. De manier waarop S...

Lees het hele artikel

De omroep die niemand wil

Ze hebben het op de Reyerslaan zelf gezegd: ze imiteren er slechte films. En deze keer moeten we ze helemaal gelijk geven: wat een zootje toch! Op het moment dat wij dit schrijven zijn er al twee o...

Lees het hele artikel

Koeien en waarheden

Het is mijn wijze grootvader die me dat heeft meegegeven. Geboren in 1890, tot zijn twaalfde naar school geweest, maar gezegend met veel kritische zin. Hij schonk me als kind wijsheden die ik achte...

Lees het hele artikel