Ninove: de macht van het cliché

De hoofdredacteur van Knack, die eerder Vlaanderen een genetische aanleg tot racisme toeschreef, noemt hem ‘de gevaarlijkste politicus van het land’. Elders in hetzelfde blad noemt men hem ‘amper politiek relevant’. Hij heeft wel volgens meerdere media voor ‘een schokgolf door de Denderstreek’ gezorgd. Volgens De Tijd is hij ‘van een enorme symboolwaarde voor het Vlaams Belang’, voor Knack heelt de partij een troostprijs. Dat hij vindt dat Zwarte Piet gewoon Zwarte Piet mag zijn, getuigt volgens De Morgen ‘van een verziekt mensbeeld’. Guy D’haeseleer dus.  

Dat clichés erg nuttig zijn om niet te moeten uitleggen wat men niet wil of kan uitleggen, daar valt onder gewone mensen best mee te leven. Dat clichés ideale kapstokken zijn om gevoelens aan op te hangen die men anders redelijkerwijs niet kwijt kan, ook dat is zeer menselijk. Maar mag ik van onze verzamelde kwaliteitsmedia iets meer verwachten? Misschien niet.  

Dat D’haeseleer en zijn Forza Ninove vier dagen lang een ‘eetfestijn’ organiseren waar een paar duizend mensen op afkomen, is kennelijk genoeg om hem stante pede een Romeinse keizer te noemen die met brood en spelen valselijk het volk aan zich weet te binden.  

Van D’haeseleer wordt een karikatuur gemaakt. Voor de enen een goeiige, domme, lompe walrus; voor de anderen een staatsgevaarlijk individu dat met alle mogelijke en onmogelijke middelen moet worden tegengehouden. Een karikatuur wordt ook van de Ninovieters zelf gemaakt: 40.000 mensen, van wie dus de helft begiftigd met het verstand van een garnaal, die zich massaal en met open ogen in de val hebben laten lokken door een man zonder de minste intellectuele bagage, zonder beleidservaring ook. Wat dat gaat geven weet uiteraard niemand, maar dat het slecht afloopt, dat staat voor de altijd weerkerende opiniemakers nu al vast.   Beschreven wordt hoe D’haeseleer dag en nacht bij zijn mensen is. Foute mensen dus. Ronduit racisten. Vlaams is daar een synoniem van fascistisch. In Ninove is het Vierde Rijk gesticht.  

Nogal wat partijen zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen campagne gaan voeren op 15 september. D’haeseleer is begonnen op 15 oktober 2018, de dag na de vorige verkiezingen. Bezig was hij eigenlijk al van in de jaren negentig. Volgens de methode waarmee Herman De Croo tussen 1964 en vandaag verkiezing na verkiezing in zijn Brakels café Liberty en elders de steun van zijn mensen heeft gekregen. De Croo heeft via zijn dienstbetoon tienduizenden mensen geholpen door er minstens naar te luisteren. D’haeseleer doet hetzelfde vanuit zijn Vlaams Huis. Daar kan je zo binnenlopen. In de meeste gemeentehuizen en zelfs bij de politie kom je er alleen nog in nadat je een afspraak hebt gemaakt, online.    

Over De Croo, die meer dan eens bij hem thuis de kelder boordevol dienstbetoondossiers heeft laten zien, werd geregeld meesmuilend bericht. D’haeseleer blijkt vandaag een vileine dataverzamelaar, die adressen en geboortejaren aftroggelt, om nadien een verjaardagkaartje te zenden. Of een uitnodiging voor een busreis naar Bobbejaanland. Hoe durven ze!  

D’Haeseleer wil meer blauw op straat - ik heb tevergeefs gezocht naar een programma van enig andere partij in enig andere gemeente waar dat niet in stond. Maar in Ninove zal dat leiden tot het actief opsporen van mensen zonder papieren. Tot pestbeleid, waarmee hij maar wat graag zal ‘uitpakken’. Het aangekondigde bord ‘Ninove, Vlaamse stad’ is dus eigenlijk horror, zoals ‘Jedem das Seine’ op de poort van Buchenwald.       

D’haeseleer is geholpen door het Imperiali zetelverdelingssysteem, valt ook te lezen. En het is waar dat dat systeem de grootste partij bevoordeligt. Alleen geldt dat natuurlijk voor alle grootste partijen in alle steden en gemeenten. Alleen in Ninove is dat minstens qua gevoel licht frauduleus. Het staat in een serieuze krant…  

Van fraude gesproken. Buitengewoon veel Ninovieters zijn komen stemmen: meer dan 73 procent. Het Vlaamse gemiddelde is 63 procent. Het is bekend: als er veel op het spel staat, komen er altijd meer mensen stemmen. Maar voor het observerende journaille is dat in Ninove vreselijk verdacht. Wat vreemd is. Want nu komen die mensen, anders dan elders in Vlaanderen, in groten getale stemmen, en nu is het weer niet goed. Omdat ze fout hebben gestemd, klaarblijkelijk.  

En dan die volmachten, 1618 waren er. Buitenissig veel, lezen we overal, veel meer dan in naburige vergelijkbare steden als Oudenaarde of Geraardsbergen. Voor minstens één politoloog – vermoedelijk een ware democraat – is dat voldoende reden om al die volmachtstemmers gewoon niet mee te rekenen. De man gaat ervan uit dat al die volmachtstemmers voor Forza Ninove hebben gestemd, wat een statistische anomalie van jewelste mag heten.   Opvallend veel commentatoren gaan er overigens van uit dat de (vooralsnog niet bewezen) verkiezingsfraude toe te schrijven is aan D’haeseleer en zijn Forza. Alsof het kiesgeheim eigenlijk niet bestaat, of tot nut van het algemeen plaatselijk is opgeschort. Want hoe ga je anders bepalen welke volmacht naar partij A, B of C is gegaan? Of is het aanvaardbaar dat men dan toch zou kunnen achterhalen hoe u en ik gestemd hebben?   Volgens mensen die het kunnen weten staat er trouwens in de pv’s van de stembureaus over onregelmatigheden bij de stemverrichtingen weinig of niets te lezen. Het zal wellicht de eerste reflex zijn van de Raad voor Verkiezingsbetwistingen bij het behandelen van mogelijke klachten: waarom hebben die beëdigde voorzitters van de Ninoofse stembureaus gezwegen? Druk van D’haeseleer?  

Alvast één krant merkt op dat in het stembureau waar D’haeseleer zelf is gaan stemmen er opvallend minder volmachten waren. Weer een bewijs?

Doorbraak, 22 oktober 2024


Eerder

De Groot-Viroloog herdacht

Mocht het u niet opgevallen zijn: ook de vijfde verjaardag van het begin van de Coronacrisis is in dit land geen aanleiding om grondig na te denken over hoe men het toen heeft aangepakt. Niet om me...

Lees het hele artikel

Steve! Steve! Steve! God is dood

Elke betrokken burger doet er goed aan naar de vierdelige Canvas-documentaire over Steve Stevaert te kijken. Niet om de onthullingen – die zijn er niet. Wel omdat u een beeld krijgt van wat macht m...

Lees het hele artikel

De verkalkte vakbond

Ik heb nieuws. Bij de UGent – de grootste werkgever van Oost-Vlaanderen - hebben welgeteld 32 mensen deelgenomen aan de vakbondsactie van 13 februari, de dag dat er betoogd is in Brussel. 32 van de...

Lees het hele artikel

Het staatskot

Het is u verzwegen, maar bij de nieuwsdienst van de VRT staan er grootse dingen te gebeuren. Men is er namelijk tot de conclusie gekomen – ‘na een interne evaluatie’ – dat de hoofdredactie ‘te vers...

Lees het hele artikel