Open brief aan de Gentenaars

Goede Gentenaars,

Het is waar: Daniël Termont heeft veel gedaan voor Gent. Vooral als schepen van de haven. Ik wil hem daarvoor oprecht danken. Maar misschien heeft hij het té goed gedaan, en is hij net daardoor uit zijn schoenen gegroeid.

Zijn open brief is daarvan de verrassend heldere illustratie. Het is een pas-maar-op-of-ge-zult-hier-iets-gaan-meemaken. Dat is een historisch bekend gegeven voor wie op het punt staat de macht te verliezen. Maar terzake nu.

Om te beginnen is hij de voorbije twee weken beslist niet het slachtoffer van ‘persoonlijke verdachtmakingen en stemmingmakerij’. Hij is het slachtoffer van wat hij zelf zegt te willen; hij is het slachtoffer van inhoud.

Om het met een boutade te zeggen: wat de VRT heeft laten zien, dat was geen tekenfilm. Het was de realiteit, inclusief de reacties op. En dan wil ik het niet nog eens hebben over dat interview met Elke Decruynaere. De stilte van Termont zelf en van zijn partij, en het doorschuiven van de verantwoordelijkheid waren veel erger dan dat interview.

En dan dat lijstje met het verschil.

Het is waar: hij heeft een armoedebeleid gevoerd ‘tot tevredenheid van de betrokken actoren’. Ik stel voor dat we een beleid voeren tot tevredenheid van de armen zelf, en misschien minder van hun begeleiders. Herinner u een reportage in De Morgen over een Rabottorenbewoner. Ik verzin hier niets: hij had maar liefst negen begeleiders, en hij kreeg dat amper gecoördineerd…

Het is waar: hij heeft ‘het middenveld’ ondersteund. Het is wat prof. De Rynck heeft beschreven: vrijwilligers die er allemaal naar streven om ‘professional’ te worden. Roodgroen heeft velen op hun wenken bediend.

Het is waar dat het aantal personeelsleden moet dalen; we zijn op dat punt kampioen van België. Maar is er iemand die gelooft dat bijvoorbeeld in Leuven of Antwerpen waar ze het per duizend met bijna de helft minder personeel doen, de dienstverlening aanzienlijk minder is?

Het is waar dat we niet in de eerste plaats behoefte hebben aan extra sociale woningen. Laat ons beginnen met het in orde zetten van wat er al is. Dat zou het aantal mensen dat wordt geholpen aanzienlijk laten stijgen.

Maar het is onzin dat de trams worden gebannen. Maar we gaan wel bijkomend vervoer organiseren, ook als we niet meteen dure trams bijkrijgen. Liever dat dan alleen maar mopperen over wat we niet krijgen (terwijl Gent nooit tevoren uitgerekend op dat punt zoveel heeft gekregen).

Het is onzin dat Rechts het creatief ondernemerschap in de kiem smoort. Volgens de Open Brief van Voka is het uitgerekend roodgroen die die ondernemers niet goed gezind is.

En voor veiligheid pleiten en tegelijk weigeren slimme camera’s te hangen – Kristof Calvo in Mechelen is daar reuzetrots op: il faut le faire.

Als we één ding niet moeten doen, dan is het uitgerekend dat beleid voortzetten. En u weet wie de grootste garantie biedt voor die verandering…

Á la Termont maar – zoals altijd – besluit ik met een knipoog: zeg niet dat ik het u niet gezegd heb.

Alvast bedankt.


Eerder

Merkwaardig ...

Merkwaardig hoe de Vlaamse media behoorlijk tot zelfs zeer mild zijn over het Bpost-verhaal. Dankzij twee afgevaardigden op het kabinet van Petra De Sutter (die dus wél over dat beheerscontract heb...

Lees het hele artikel

Geschiedenis

Het is een cliché zo groot als een huis. Ouders die er aan tafel met hun nageslacht zeer over verwonderd zijn dat hun kinderen belangrijke gebeurtenissen uit een al met al niet zo ver verleden niet...

Lees het hele artikel

Lekken

Het is iets waar zelfs dé Loodgieter uit onze Vaderlandse Geschiedenis niets kon aan doen: lekken. Al was het in die tijd toch anders dan vandaag. Toen werd wat gelekt werd d’office niet meer behan...

Lees het hele artikel

Een paar opmerkingen…

Over die fameuze 120%... Dat de Kamer in 2013 zich een uitzonderingsbepaling voor topambtenaren op zijn diefkes – excusez le mot – heeft toegeëigend, klopt niet. Ook al staat dat dus overal te leze...

Lees het hele artikel