Open VLD, Groen en SP.A geven Tapmaz groen licht om zijn vriendjes(?) centen te geven.

Panorama Gent is een drietalig maandblad: Nederlands, Turks en Bulgaars. Het krijgt subsidies van de Gentse belastingbetaler.

Vorige maand hebben wij in de gemeenteraad daarover uitvoerig geïnterpelleerd, en merkwaardig genoeg kregen we volkomen gelijk, ook van de meerderheid: totaal ondermaats. Onleesbaar Nederlands, buitengewoon merkwaardige onderwerpkeuze, lang niet onpartijdig want reclameblaadje voor de SP.A, enz…

En dan hebben we een fout gemaakt: we gingen er van uit dat Panorama Gent zo slecht was dat de subsidiëring stante pede zou worden stopgezet. Dat bleek een onnoemelijke vergissing.

En dus hebben we dan maar zelf voorgesteld daarmee te stoppen. Vooral eigenlijk omdat het blad (waarvan we alsnog de tweede en derde aflevering missen…) een regelrechte grove belediging is van al die Gentse Turken en Bulgaren die wél behoorlijk Nederlands spreken, die meewerken (in alle betekenissen) aan onze gemeenschap.

Maar kennelijk is de allochtone achterban van de schepen dat geld wel waard…Tapmaz antwoordde dat hij aan de verantwoordelijke vzw/uitgever - BelemTurkTv (België-Emmirdag en de rest verstaat u wel) - een brief had geschreven om hen tot beterschap te dwingen.

Voor hun volgende nummer konden ze, stond in de brief, een beroep doen op de stadsdiensten – wat dus feitelijk neerkomt op nog meer en bijkomende subsidie.

Bovendien, zei Tapmaz nog, kan het volgende nummer alleen maar verschijnen als de stad daarvoor groen licht geeft. Met andere woorden: burgers krijgen subsidie voor een print initiatief, maar kunnen maar drukken als ze van de subsidiegever toestemming krijgen.

Is dat het voorbeeld van het Turkse moederland dat tot lering strekt? Of gaat het om een gebrek aan begrip voor de regels van de democratie? We zouden het niet weten…

Maar het was nog niet alles. De schepen had voor de redactie van Panorama Gent nog een tip voor de onderwerpkeuze: ze konden gebruik maken van de persberichten van de communicatiedienst van de stad Gent…

Wij kunnen ons eigenlijk niet voorstellen dat hij dat meent, maar het leek erop alsof hij dat wel degelijk deed…

Het merkwaardige zit zoals zo vaak niet alleen in wat wordt gezegd, maar ook in wat NIET wordt gezegd.

Het viel immers op: de oorverdovende stilte op de banken van Groen en Open VLD.

Stilte die werd aangehouden, ook toen ik de fractieleiders uitdrukkelijk vroeg om te spreken, en over een en ander te zeggen of ze dat goed vonden of niet.

Ik heb zelden iemand zo strak naar voren weten kijken als de (anders beminnelijke en zelfbewuste) fractieleidster van Groen. Die van de Open VLD dook in zijn pc en keek niet meer op. Zelfs op de banken van de SP.A bleef het stil; zelfs Sven Taeldeman voelde zich kennelijk niet geroepen om de ‘goede zaak’ te verdedigen…

Ik heb het al vaker gezegd: van alle ‘socialismen’ staat dat van Gent het dichtste bij het PS-model. Bij de bespreking van de subsidie voor Panorama Gent hadden veel SP.A’ers dat zelf in de gaten, en geef toe, dat gaat ver.

De burgemeester zei dat het antwoord van de schepen ruim voldoende was. De oppositie (en ook sommige leden van de meerderheid) schoten in de lach. ‘Als ge mij uitlacht, dan is de discussie gesloten’, zei Daniel Termont.

En dat was alweer bijzonder goed gevonden van de burgemeester. Zoals hij zelf zegt: ‘ik kan alles verkopen’. Dat is waar; zolang het duurt.


Eerder

Merkwaardig ...

Merkwaardig hoe de Vlaamse media behoorlijk tot zelfs zeer mild zijn over het Bpost-verhaal. Dankzij twee afgevaardigden op het kabinet van Petra De Sutter (die dus wél over dat beheerscontract heb...

Lees het hele artikel

Geschiedenis

Het is een cliché zo groot als een huis. Ouders die er aan tafel met hun nageslacht zeer over verwonderd zijn dat hun kinderen belangrijke gebeurtenissen uit een al met al niet zo ver verleden niet...

Lees het hele artikel

Lekken

Het is iets waar zelfs dé Loodgieter uit onze Vaderlandse Geschiedenis niets kon aan doen: lekken. Al was het in die tijd toch anders dan vandaag. Toen werd wat gelekt werd d’office niet meer behan...

Lees het hele artikel

Een paar opmerkingen…

Over die fameuze 120%... Dat de Kamer in 2013 zich een uitzonderingsbepaling voor topambtenaren op zijn diefkes – excusez le mot – heeft toegeëigend, klopt niet. Ook al staat dat dus overal te leze...

Lees het hele artikel