PAUVRE HOMME EN SA MAISON EST ROI

Vooraf : fraude kan/mag niet. Punt. Moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Punt.

Twee vragen blijven dan over: hoe pak je dat aan? En welke middelen zijn daarbij toegelaten? En daar gaat het over. Ik viel van mijn stoel toen ik las dat...

Vooraf : fraude kan/mag niet. Punt. Moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Punt. Twee vragen blijven dan over: hoe pak je dat aan? En welke middelen zijn daarbij toegelaten? En daar gaat het over. Ik viel van mijn stoel toen ik las dat John Crombez domiciliefraude gaat bestrijden via nutsbedrijven. Ik viel van mijn stoel omdat ik – zoals bekend ex-sociaal-democraat, en zelfs trotsig dit te wezen – een vorm van socialisme zie toeslaan die me absoluut niet zint, waarvan ik zelfs bang word. Ik viel van mijn stoel omdat ik diep doordrongen ben van de democratische waarden uit de Verlichting, en daar door niemand laat aan foefelen. Door de Kerk niet, de Islam niet, de socialisten niet (merkwaardig rijtje…).

Ik wil geen schandpalen met foto’s van bankiers op belastingbrieven, en ik heb geleerd ‘pauvre homme dans sa maison est roi’. De overheid moeit zich niet in huis, tenzij er (vanzelfsprekend) strafbare feiten worden gepleegd.

Maar dat is dus buiten John Crombez gerekend, de Soeslov van Oostende. Toen ik nog journalist was heb ik hem na een tv-optreden een sms gezonden met daarin de opmerking dat hij weliswaar veel talent had, maar mij teveel deed denken aan een rekenmachien. Ik begrijp nu pas waarom: ideologische verdwazing. Want laten we nu eens doordenken op die controle via de gas-, water- en elektriciteitsrekening.

Het idee is dus dat je via die meters kan zien dat er in huis A, een sociale woning bvb, niet vier mensen wonen, maar één. Of omgekeerd. En omdat de gezinssamenstelling mee bepaalt waar je (aan uitkeringen) recht op hebt, wordt daarover wel eens gelogen. En via de meters en via bvb Eandis kent Crombez dan de ware toestand.

Ik vind dat een gruwelijke gedachte. Ik vraag me af waar Eandis (tenzij in strafonderzoeken) het recht vandaan haalt om de privacy van potentieel iedereen te schenden. Hallo, privacycommissie? Wakker worden aub, hier staat een en ander op het spel.

Is dan het eerste slachtoffer van Crombez de Low Impact Man? En met hem alle anderen die zuinig zijn? En komt er dan later nog een extra belasting op teveel verbruik? Waar is de drempel? Wanneer verbruik ik genoeg, en wanneer teveel? En zal Crombez in een en dezelfde moeite toch ook maar eens laten kijken naar het verbruik van politieke tegenstrevers? Kan nuttige en bruikbare info opleveren…

Ter zijde: in Cuba (en socialisten plegen dat een tof land te vinden) laten ze het water gewoon lopen. Kapotte kranen worden ook niet gerepareerd. Waarom? Water is er gratis. El pueblo unido is slim.

En in een ander buitenland haal ik meteen ook een ontwijkingsmechanisme voor de methode Crombez, met dank aan Tom Boonen en aan Monaco. Om te voorkomen dat het belastingparadijs een spookstad wordt waar niemand echt woont, worden ook daar de meters gecontroleerd. Gevolg? Wie er niet is zorgt er middels timers voor dat er toch voldoende water, elektriciteit.. wordt gebruikt. Via domotica kan je dat zelfs van thuis! En de kost van het verbruik weegt vanzelfsprekend niet op tegen het belastingvoordeel. Les richards, ze zijn slim.

Net zoals bij fiscale fraude is er ook hier maar één oplossing: totale vereenvoudiging van het systeem. Hoe complexer, hoe meer achterpoortjes. Dan is er rechtvaardigheid en transparantie. Wat Crombez, en met hem de hele regering, aan het doen zijn is de complexiteit ongemoeid laten, en de wet ‘verduidelijken’ (sic). En onder dat mom zetten ze en passant een paar waarden opzij.

En dat zou nog niet eens zo erg zijn als ze dat niet konden doen met o.m. de steun van de Open VLD. Alsof die niet meer weten dat de waarden waarvoor ik hier in mijn pen kruip liberale waarden worden genoemd.Quickie zal het weinig uitmaken: hij is aan zijn achtste of negende jaar ministerschap toe, heeft altijd geweten aan welke kant de wind zat.

Ik moet bij ongeveer elke regeringsmaatregel de laatste tijd té vaak denken aan dat bekende zinnetje uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring: whenever any Form of Government becomes destructive, it is the Right of the People to alter or to abolish it. Tja..


Eerder

Kletspraat: nu ook op Doorbraak

Johan Sanctorum is een collega, maar ook collega’s kunnen uit hun nek kletsen. En wie kaatst moet, sportief als we allemaal zijn, de bal verwachten. En ja, ik weet het, er is overal elders ook veel...

Lees het hele artikel

Ode aan het iets

Het is een ijzeren regel: stukjesschrijvers moeten nooit vervolgverhalen schrijven. Ik ga het voor één keer toch doen. Omdat het moet. Op mijn Geilaard, buiten! van vorige week heb ik namelijk noga...

Lees het hele artikel

Geilaard, buiten!

Het moet 1966 geweest zijn. Ik was dertien. Zat in het tweede jaar Latijn-Griekse. Een kleine helft van onze leraren was priester. Niet meer in soutane, maar in clergy: een gewoon zwart of donkergr...

Lees het hele artikel

Just niks

In de politiek wordt de laatste tijd almaar meer energie gestoken met almaar minder resultaat. Want almaar meer mensen denken dat de politiek er eigenlijk ook niet toe doet. En dat je daar bijgevol...

Lees het hele artikel