Spelen met de welvaart.

 

Ondernemers zorgen voor de basis van onze welvaart. Ze zorgen voor jobs, betalen belasting. En dus moet een stadsbestuur ondernemerschap toejuichen, ondersteunen en aanmoedigen. Helaas is dat in Gent een ander verhaal. In de buurt van de Zwijnaardsesteenweg en de De Pintelaan kunnen ze daar helaas over meespreken. Hieronder hun verhaal, een samenvatting van verschillende getuigenissen.

Het verhaal van bakker Frimout die VLD-schepen Peeters uitnodigde, maar die kon het niet appreciëren dat Frimout ook de pers had uitgenodigd. Als ik dat geweten had, dan had ik mij beter voorbereid, zei de schepen. De bakker vroeg eigenlijk alleen maar te luisteren… En te kijken. Naar hoe de buurt getroffen wordt door leegstand: handelszaken van vele generaties verdwijnen. 

De parkeerdruk is in de buurt al geruime tijd behoorlijk hoog. Het antwoord van de stad? Het aantal parkeerplaatsen wordt verminderd…

Nog een verhaal. Orthopedie Matton. Ze doen een grote investering: een nieuwbouw met atelier in de De Pintelaan. Net als dat klaar is, ligt de straat gedurende maar liefst TWEE JAAR (!) open. De parkeerplaats voor hun deur verdwijnt: uitgerekend dus bij een zaak met heel veel mensen-met-een-handicap als klant…

Veel handelaars zien ook geen goede reden waarom er in de Zwijnaardsesteenweg eenrichtingsverkeer is ingevoerd. Zonnecenter La Playa signaleert mij dat niemand de moeite heeft gedaan om dat uit te leggen…

En het probleem is ruimer dan dat van individuele ondernemers. In dezelfde buurt vind je de grootste werkgever van de provincie: het Universitair Ziekenhuis (UZ). Nogal wat werknemers, patiënten en bezoekers van het UZ parkeren in de omliggende straten. Dat is immers goedkoper dan in het UZ, waar vaak ook geen plaatsen meer over zijn…

Maar zelfs als dat even duur zou zijn is het evident dat – of je dat nu wil of niet - alleen meer parkeerplaatsen voor het UZ een echte oplossing kan zijn. Ze hebben er ook plaats voor. Maar dat is dus zonder het stadsbestuur gerekend. Extra parkeerplaatsen? No way!

Drie concrete verhalen die aantonen hoe het stadsbestuur, dat prat gaat op zijn ‘participatief’ model, niet eens de moeite doet om naar al met al redelijke vragen en verzuchtingen te luisteren. Het ontgaat Watteeuw & Co dat niet iedereen overal en altijd gebruik kan maken van het openbaar vervoer.

En ondernemers ronduit schofferen: het is spelen met de welvaart.

A propos… Voor 14 oktober: lijst 2, plaats 27.

Wij gaan wél luisteren. Beloofd.


Eerder

De VRT mag zwijgen

Een van de dingen die ik door de jaren heen heb geleerd is dat er in de politiek over waardigheid wordt gesproken als er geen andere argumenten overblijven. Waardigheid is de tweelingzus van populi...

Lees het hele artikel

Ampe vs de Macht

Het is vaak simpel. Er is een Stemtest van de Vlaamse openbare omroep maar die blijkt beperkt tot the powers that be. In een samenleving als de onze moet je dat dan uitgelegd krijgen. Zeker als bli...

Lees het hele artikel

De Tafel van Gert

Journalisten zijn slechte verliezers. Als elk medium hetzelfde interview wil en één omroep gaat ermee lopen, dan wordt fair play opgegeven en spelen alleen corporatisme en eigenbelang. Journalistie...

Lees het hele artikel

Arme Melissa

Met Conner wonnen we aanhang; zonder Conner verloren we er. En dus moet het weer over Conner gaan. Want zolang we het over Conner hebben, kunnen we zwijgen over de begroting en de staatsschuld. Het...

Lees het hele artikel