Waar gebeurd

Late jaren 90 werd bij vrt-journalisten de werklast gemeten. Zoals blijkbaar recent gebeurd is in het onderwijs. Werk op de redactie of daarbuiten, alle ‘werkgerelateerde activiteit’ moest door iedereen nauwgezet en gedetailleerd worden gemeld. Twee weken lang. 

Ik was chef binnenland en moest nadien de papieren inzamelen. 

Bij 3 mensen vroeg ik nadien hoeveel ze gemiddeld sliepen? Twee zeiden dat dat 7 uur per nacht was, en een derde voegde daar zelfs aan toe dat als hij ‘zijn acht uren niet had gehad, hij nauwelijks kon functioneren’.

Alleen... Als ik ook nog eens 7 uur slapen verrekende, dan bleek dat bij alledrie een dag feitelijk om en bij de 30 uur moest duren. Ze kregen alle opgesomde activiteiten anders nooit klaar. Ik kwam bij de optelling van de duurtijd van de werk-activiteit van ‘de  ijverigste werker’ aan net geen 21 uur. 10 dagen lang.

Nadien is van die meting niets meer vernomen. De HR-directeur die de meting had opgezet en die van een autofabriek kwam, is kort nadien vertrokken.

Toen een jaar of wat later in een vergadering met de vakbonden iemand terloops verwees naar de werklastmeting, werd er luid geschaterd.

In Gent moet ik daar vaak aan denken. Gent heeft meer personeel dan welke stad in Vlaanderen ook. Per 1000 inwoners is dat bijna het dubbele van een stad als Leuven bijvoorbeeld. Desondanks moet er voor om het even wat personeel bijkomen. Want, zegt niet alleen de burgemeester maar ook de liberale schepen Peeters: die mensen zitten allemaal op hun maximum. Er kan niets meer bij.

En toch... Bijna elke keer krijg ik na dat soort verklaringen discrete telefoons van mensen ‘op het terrein’ die mij uitleggen dat dit – hoe zal ik het zeggen – op gespannen voet staat met de waarheid. Ik vind dat bijzonder hoopgevend.

En à propos, u weet het, lijst 2 plaats 27. En nee, ik heb in mijn hele leven nog nooit gewerkt. Ik heb mij goed geamuseerd…


Eerder

Ik ga toch

Dave Sinardet heeft in De Morgen van vorige zaterdag helemaal gelijk. Anders dan de volgens sommigen nogal ijdele professor zelf maal ik inderdaad volstrekt niets om mijn imago. Ik heb al wie mij d...

Lees het hele artikel

Technisch onschuldig

Treinen die van A naar B rijden, en daar ook aankomen: dat is geen nieuws. Nieuws is de trein die van de sporen dendert. Daarom is nieuws bijna altijd slecht nieuws. De volksmond weet dat, en draai...

Lees het hele artikel

Taal voor armen van geest

Hou u vast. ‘Het Nederlands is een van de grofste talen ter wereld.’ Dat staat in Je mag ook niets meer zeggen van ene Mounir Samuel. Het minste wat je van hem kan zeggen is dat hij niet gebukt gaa...

Lees het hele artikel

Vlaming of Belg?

Het typeert onze openbare omroep: hij zorgt ervoor dat de vreugde op de Vlaamse feestdag niet té groot wordt. En vandaar op 11 juli op de nieuwssite van de VRT: Is de Vlaming een flamingant? Of wil...

Lees het hele artikel